Girişim Sermayesi Yatırım Fonuna Yatırım Yapmanın Vergisel Avantajları

Girişim Sermayesi Yatırım Fonuna Yatırım Yapmanın Vergisel Avantajları


24 Eylül 2024 Salı
 
Faydalı Bilgiler


Daha önce Ar-Ge Tasarım Merkezleri ve Teknopark şirketleri için girişimlere yatırım zorunluluğu konusunda değinmiştik. Bu yazımızda girişimlere yatırım zorunluluğu sonrası, yatırım gerçekleştiren firmaların istifade edebilecekleri vergisel avantajları ele aldık.

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne göre kurumlar vergisi mükelleflerine, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına sermaye olarak konulması veya girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması amacıyla ilgili dönem kazancından girişim sermayesi fonu ayırabilme imkânı getirilmiştir. Usule göre girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlar kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.

 

Vergi İndiriminden Yararlanabilmek için Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Girişim sermayesi fonunun indirim konusu yapılabilmesi için;

  • İlgili yılda ayrılan fon tutarının beyan edilen gelirin %10’ unu, toplam fon tutarının ise öz sermayenin %20’ sini aşmaması (İki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.),
  • Fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan ve Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya fonlarına yatırım yapılması,
  • Ayrılan fon tutarının ilgili yılın kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.

 

İndirim tutarının tespitinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

İndirim tutarının tespitinde; beyan edilen gelir olarak ticari bilanço kâr veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderler eklenmek ve geçmiş yıl zararları ile varsa tüm indirim ve istisnalar düşülmek suretiyle bulunan tutar dikkate alınacaktır.

Hesaplama formülü:  [Ticari bilanço kârı (zararı) + kanunen kabul edilmeyen giderler – geçmiş yıl zararları – tüm indirim ve istisnalar]

Kanuna göre; girişim sermayesi fonu ilgili dönem kazancından ayrılacağından, pasifte özel bir fon hesabına alınacak tutar, hesap dönemi sonu itibariyle tespit edilebilecektir.

  • Fon hesabına alınma işleminin, izleyen hesap döneminin başından itibaren kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihe kadar yapılması gerekmektedir.
  • İndirim konusu yapılacak olan kazanç tutarı, ilgili dönemin genel sonuç hesaplarına yansıyacak olup kurumlar vergisi beyannamesinin ilgili satırında gösterilmek suretiyle de indirimden yararlanılabilecektir.
  • Geçici vergilendirme dönemlerinde fon ayrılması ve indirim uygulamasından yararlanılması mümkün değildir.

 

Ayrılan fonun aktarılmaması halinde cezai yaptırım nedir?

Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların mükelleflerce pasifte geçici bir hesapta tutulması, fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya fonlarına yatırım yapılması gerekmektedir. Söz konusu yatırımın yapılmaması halinde, indirim konusu yapılan tutar nedeniyle tahakkuk ettirilecek vergi gecikme faizi ile tahsil edilecektir.

 

Fon tutarının vergilendirilmesi nasıl yapılır?

Fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya fonlarına yatırım yapılmakla birlikte, girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların;

  • Amacı dışında herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledilmesi,
  • İşletmeden çekilmesi,
  • Ortaklara dağıtılması,
  • Dar mükelleflerce ana merkeze aktarılması,
  • Mükelleflerce işin terki,
  • İşletmenin tasfiyesi, devredilmesi veya bölünmesi,
  • Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylarının elden çıkarılmasından itibaren altı ay içinde aynı amaçla yeniden kullanılmaması,

hallerinde bu işlemlerin yapıldığı veya sürenin dolduğu dönemde diğer kazançlarla ilişkilendirilmeksizin vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Dolayısıyla, bu fon tutarları, beyan edildiği döneme ilişkin dönem zararı, geçmiş yıl zararları, indirim ve istisnalar ile ilişkilendirilmeksizin vergilendirilecektir.

Yukarıda sayılan hallerde sadece girişim sermayesi fonu hesabında tutulan ve önceki yıllarda indirim konusu yapılan tutarlar vergiye tabi tutulacak olup daha önce beyannamede indirim konusu yapılan tutarlar bakımından ise herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Ar-Ge teşviklerinde girişimlere yatırım zorunluluğu ile ilgili detayların yer aldığı webinar kaydımıza erişmek için tıklayınız.



Bunlar da ilginizi çekebilir



Bizimle İletişime Geçin

bilgi@novitopia.com

0 (216) 545 28 21

Noviboard Broşür

KATEGORİLER

Webinar

Bültenimize Abone Olun
Faydalı bilgiler, haberler, duyurular, güncel gelişmeler, veriler, yorum ve analizler e-posta adresinize gelsin.


Noviboard Broşür